Κετογονική Δίαιτα Και Καρκίνος - Social

Κετογονική Δίαιτα Και Καρκίνος

Πώς συνδέονται κετογονική δίαιτα και καρκίνος; Πώς μπορείτε συνδυάζοντας την διατροφή και την ιατρική να αποφύγετε ή και να νικήσετε τον καρκίνο; Πάρτε τον χρόνο σας και διαβάστε αυτό το αναλυτικό άρθρο μου. Έχω όλες τις πληροφορίες εδώ!

Ο καρκίνος παραμένει ο νούμερο 2 δολοφόνος παγκοσμίως, προκαλώντας το 22% όλων των θανάτων (αμέσως μετά τις καρδιακές παθήσεις που ανέρχονται στο 23%). Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι η συνολική επίπτωση του καρκίνου έχει σταθεροποιηθεί στις γυναίκες και μειώνεται σταθερά στους άνδρες, ενώ η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τους διάφορους τύπους καρκίνου βελτιώνεται συνεχώς.

Καθώς όλες οι πτυχές της έρευνας και της θεραπείας του καρκίνου εξελίσσονται, οι επιπτώσεις του θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται σημαντικά ανεξαρτήτως φύλου και η ικανότητά μας να θεραπεύουμε κάθε τύπο καρκίνου θα βελτιώνεται σταδιακά. Ωστόσο, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει να βρούμε τις απαντήσεις σε πολλά πολύπλοκα ερωτήματα σχετικά με τον καρκίνο.

Ευτυχώς, οι έρευνες αποκαλύπτουν πολλά μυστήρια του καρκίνου εδώ και δεκαετίες, δίνοντας ενδείξεις για το πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν με ένα συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής/διατροφής και στοχευμένες μορφές τυποποιημένων θεραπειών για τον καρκίνο.

Μια διατροφική θεραπεία που κερδίζει έδαφος τόσο στην ερευνητική όσο και στην ογκολογική κοινότητα είναι η Κετογονική Δίαιτα. Αν και δεν αποτελεί θεραπεία για όλες τις μορφές καρκίνου, υπάρχουν περιπτώσεις που ανταποκρίνονται σε αυτή τη διατροφική αλλαγή.

Σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε με την σχέση «κετογονική δίαιτα και καρκίνος» και πώς αυτή εφαρμόζεται σε εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αλλά αρχικά ας αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση του καρκίνου.


Τι Γνωρίζουμε Για Τον Καρκίνο Μέχρι Τώρα

Υπάρχουν περισσότερες από 100 τεκμηριωμένες μορφές καρκίνου και οι πέντε πιο συχνές παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του στομάχου. Το μόνο κοινό που έχουν όλοι αυτοί οι καρκίνοι είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων.

Για να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία ανάπτυξής τους, τα καρκινικά κύτταρα συνήθως:

  • Αποφεύγουν την απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος)
  • Μειώνουν την αντίστασή τους στην ανάπτυξη
  • Βασίζονται σε έναν ενεργειακό μεταβολισμό και μια διαδικασία ανάπτυξης που μοιάζει με τον μεταβολισμό της ζύμης
  • Εξελίσσονται γρήγορα και προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους με κάθε επανάληψη
  • Διεγείρουν αυξημένη αγγείωση και ροή αίματος για να τρέφονται
  • Εισβάλλουν σε τοπικούς ιστούς και εξαπλώνονται σε άλλους ιστούς μέσω του αίματος
  • Ανταλλάσσουν γενετικό υλικό με άλλα κύτταρα για να βελτιώσουν την εξελικτική τους ικανότητα

Όλοι οι καρκίνοι δεν θα παρουσιάσουν καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που ευθύνονται για την ύπουλη, μυστηριώδη φύση πολλών καρκινικών κυττάρων.

Αυτές οι ανώμαλες κυτταρικές διεργασίες ξεκινούν ως αποτέλεσμα γενετικών αλλοιώσεων που οδηγούν σε αφύσικο κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Τα καρκινικά κύτταρα θα σχηματίσουν στη συνέχεια συνήθως ένα εξόγκωμα που ονομάζεται νεόπλασμα. Συνήθως o κόσμος αποκαλεί τα νεοπλάσματα «όγκους».

Οι επιστήμονες ονομάζουν τους όγκους που δεν εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος «καλοήθεις όγκους». Αυτοί δεν είναι καρκινικοί. Οι όγκοι που εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος είναι καρκινικοί και ονομάζονται «κακοήθεις όγκοι».

Το αν ένας όγκος είναι καλοήθης ή όχι εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται και από τις γενετικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στα κύτταρα αυτά. Για παράδειγμα, ορισμένα μεταλλαγμένα κύτταρα μπορεί να περιοριστούν από τη γενετική και το περιβάλλον τους σε σημείο που να σταματήσουν να αναπτύσσονται, να μην εξαπλωθούν σε άλλους ιστούς και να γίνουν καλοήθεις όγκοι.

Από την άλλη πλευρά, άλλα μεταλλαγμένα κύτταρα μπορούν να διεγείρουν την αυξημένη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και να αναπτύξουν μεγαλύτερη αυξητική ικανότητα, επιτρέποντάς τους να εκτρέπουν περισσότερους πόρους προς τον εαυτό τους και να πολλαπλασιάζονται με λιγότερη αντίσταση. Τελικά – εάν η ανάπτυξη συνεχιστεί – τα κύτταρα αυτά θα γίνουν γνωστά ως «κακοήθεις όγκοι».

Ευτυχώς, η ανάπτυξη του καρκίνου είναι μια διαδικασία πολλών φάσεων κατά τις οποίες τα κύτταρα γίνονται σταδιακά κακοήθη μέσω μιας προοδευτικής σειράς αλλοιώσεων που μπορεί να διαρκέσει από λίγα χρόνια έως δεκαετίες. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να εντοπίσουμε τον καρκίνο σε πρώιμα στάδια και να τον αντιμετωπίσουμε πριν εξελιχθεί, δυναμώσει και εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τον καρκίνο στην πορεία του πριν καν γίνει νεόπλασμα. Το κλειδί για να καταλάβουμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό είναι να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τα κύτταρα να γίνουν καρκινικά.


Ποιες Είναι Οι Αιτίες Του Καρκίνου;

Οι Αιτίες Του Καρκίνου

Δεδομένου ότι η ανάπτυξη του καρκίνου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία πολλαπλών σταδίων, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισής του και είναι υπερβολικά απλοϊκό να μιλάμε για μεμονωμένες αιτίες των περισσότερων καρκίνων.

Παρ’ όλα αυτά, έχει βρεθεί ότι πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας, των χημικών ουσιών και των ιών, προκαλούν καρκίνο τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους.

Οι παράγοντες που φαίνεται να προκαλούν τον καρκίνο ονομάζονται «παράγοντες έναρξης» και προκαλούν καρκίνο καταστρέφοντας το DNA με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο. Ορισμένοι από τους παράγοντες έναρξης που συμβάλλουν στην πρόκληση καρκίνου στον άνθρωπο περιλαμβάνουν:

Η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία (η κύρια αιτία του καρκίνου του δέρματος)

  • Η ιονίζουσα ακτινοβολία (οι πιο κοινές πηγές είναι το ραδόνιο και οι ακτίνες Χ)
  • Οι καρκινογόνες χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου (η αδιαμφισβήτητη αιτία του 80-90% των καρκίνων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και των πνευμόνων)
  • Οι καρκινογόνες χημικές ουσίες σε καπνιστά, ψητά ή/και απανθρακωμένα κρέατα (π.χ. ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες)
  • Ορισμένοι ιοί (συνήθως υπεύθυνοι για τον καρκίνο του ήπατος, το καρκίνωμα του τραχήλου της μήτρας και την καρκινογόνο μιτοχονδριακή δυσλειτουργία)
  • Η αφλατοξίνη (ένα ισχυρό καρκινογόνο του ήπατος που παράγεται από ορισμένες μούχλες που μολύνουν ακατάλληλα αποθηκευμένες προμήθειες φιστικιών και άλλων δημητριακών)

Άλλες ενώσεις μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου διεγείροντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων χωρίς να προκαλούν βλάβη στο DNA. Οι ενώσεις αυτές αναφέρονται ως προαγωγείς όγκων, δεδομένου ότι η αυξημένη κυτταρική διαίρεση που προκαλούν απαιτείται κατά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του όγκου.

Οι ορμόνες, ιδίως τα οιστρογόνα, παίζουν καθοριστικό ρόλο ως προωθητές όγκων στην ανάπτυξη ορισμένων ανθρώπινων καρκίνων. Η σχέση μεταξύ οιστρογόνων και καρκίνου είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από ό,τι οι άνδρες. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Εκτός από τους εκκινητικούς παράγοντες και τις ορμόνες, η παχυσαρκία αναδεικνύεται επίσης σε κύρια αιτία καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ύπαρξη υπερβολικών ποσοτήτων λιπώδους ιστού θα:

  • Αυξήσει τα χρόνια επίπεδα φλεγμονής, τα οποία μπορούν να βλάψουν το DNA και τα μιτοχόνδρια με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
  • Οδηγήσει σε υπερβολικές ποσότητες παραγωγής οιστρογόνων, προωθώντας την ανάπτυξη όγκων.
  • Διατηρήσει υψηλά τα επίπεδα άλλων ορμονών που προάγουν την ανάπτυξη, όπως η ινσουλίνη και ο IGF1.
  • Παρεμποδίσει την υγιή ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης.

Συνολικά, ο καρκίνος είναι μια πολύπλοκη ασθένεια με πολλές αιτίες και παράγοντες, αλλά γίνεται όλο και λιγότερο μυστηριώδης και περισσότερο κατανοητή καθώς γίνονται περισσότερες έρευνες.

Ο καρκίνος μπορεί να αναπτύξει πολλαπλά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν όλο και πιο ανθεκτικό, αλλά επίσης γίνονται όλο και περισσότερες ανακαλύψεις που μας παρέχουν ενδείξεις για το πώς μπορούμε να προλάβουμε, να διαχειριστούμε και να θεραπεύσουμε διάφορους τύπους καρκίνου – ακόμη και αυτούς που είναι οι πιο δυσοίωνοι.

Μία από αυτές τις ανακαλύψεις, συγκεκριμένα, μας δίνει μια καλύτερη ιδέα για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου.


Η Μεταβολική Σύνδεση Με Τον Καρκίνο – Δώστε Μου Λίγη Ζάχαρη!

Ζάχαρη και Καρκίνος

Μια από τις πρώτες παρατηρήσεις σχετικά με τη νόσο ήταν ότι τα καρκινικά κύτταρα φαίνεται να έχουν έναν τροποποιημένο ενεργειακό μεταβολισμό που βασίζεται κυρίως στη γλυκόλυση και τη γλυκόζη. Οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν σε μεγάλο βαθμό μέσω πειραμάτων του Γερμανού επιστήμονα Otto Warburg τη δεκαετία του 1920.

Διαπίστωσε ότι τα καρκινικά κύτταρα που μελετούσε μετέτρεπαν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης σε ενέργεια και σε ένα υποπροϊόν της γλυκόλυσης που ονομάζεται γαλακτικό οξύ. Αυτό είναι πλέον γνωστό ως το φαινόμενο Warburg.

Ωστόσο, ο Otto Warburg επέκτεινε τις παρατηρήσεις του λίγο παραπάνω. Πίστευε ότι το φαινόμενο Warburg ήταν η αιτία του καρκίνου. Η τρέχουσα βιβλιογραφία, ωστόσο, εκφράζει μια διαφορετική ιστορία, μια ιστορία που συνίσταται στο ότι οι γενετικές μεταλλάξεις είναι η πρωταρχική αιτία του καρκίνου.

Παρόλα αυτά, ο τροποποιημένος μεταβολισμός της ενέργειας είναι το μοναδικό βιοχημικό χαρακτηριστικό που φαίνεται να μοιράζεται η πλειονότητα των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με τον κύριο όγκο των στοιχείων, το φαινόμενο Warburg «είναι ένα καθιερωμένο χαρακτηριστικό γνώρισμα του καρκίνου».

Μελέτες σε μοριακά μοντέλα δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης συνδέονται με αυξημένη ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ η στέρηση της γλυκόζης από τα καρκινικά κύτταρα φαίνεται να οδηγεί σε απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος). Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η υψηλή γλυκόζη στο αίμα, γνωστή ως υπεργλυκαιμία, συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Η ιατρική κοινότητα γνωρίζει εδώ και αρκετό καιρό για την προτίμηση των καρκινικών κυττάρων στη γλυκόζη. Στην πραγματικότητα, ένας από τους τρόπους με τους οποίους παίρνουν μια εικόνα ενός όγκου είναι ουσιαστικά η έγχυση μιας «χρωστικής» με βάση τη γλυκόζη στο σώμα και η χρήση κάποιου είδους μηχανήματος για να δουν αυτή τη «χρωστική». Η περιοχή που φωτίζεται περισσότερο κατά τη λήψη της εικόνας είναι εκεί όπου βρίσκεται ο καρκινικός όγκος – αυτό οφείλεται στη συντριπτική επιθυμία των καρκινικών κυττάρων για γλυκόζη.

Αν έχετε ασχοληθεί με την κετογονική δίαιτα, πιθανότατα θα έχετε διαβάσει ότι η ζάχαρη είναι η κύρια πηγή ενέργειας και αυτό είναι αλήθεια, αλλά τα καρκινικά κύτταρα χειρίζονται τη γλυκόζη λίγο διαφορετικά. Σε κατάσταση ηρεμίας, για παράδειγμα, τα υγιή κύτταρά μας δεν θα παράγουν γαλακτικό οξύ. Αντίθετα, τα καρκινικά κύτταρα έχουν τέτοιο πρόβλημα με τον κανονικό ενεργειακό μεταβολισμό που ουσιαστικά μπορούν να κάψουν τη γλυκόζη μόνο με τρόπο που παράγει γαλακτικό οξύ. Παράγοντας ενέργεια με αυτόν τον τρόπο, το κύτταρο θα γίνεται όλο και πιο καρκινικό, καθώς καθίσταται ευάλωτο σε περαιτέρω μεταλλάξεις χωρίς καμία ελπίδα επανόρθωσης.

Με άλλα λόγια, τα καρκινικά κύτταρα φαίνεται να παλινδρομούν σε ένα κύτταρο που μοιάζει με μαγιά στον τρόπο που καταβροχθίζει τη γλυκόζη και αναπτύσσεται χωρίς λόγο. Δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνουν τα άλλα υγιή κύτταρα ή για το τι θέλει ο οργανισμός, επειδή έχει μεταλλαχθεί σε σημείο που να γίνεται η ίδια η ιδιοτελής οντότητα.


Μεταλλαγμένα Μιτοχόνδρια – Μια Πιθανή Αιτία Καρκίνου Που Μπορούμε Να Αντιμετωπίσουμε

Όλη αυτή η συζήτηση για τον ενεργειακό μεταβολισμό μας οδηγεί σε ένα άλλο σημαντικό εύρημα της βιβλιογραφίας για τον καρκίνο: τα υγιή κύτταρα μπορούν επίσης να γίνουν καρκινικά εάν τα μιτοχόνδριά τους (ο πρωταρχικός παραγωγός ενέργειας του κυττάρου) είναι δυσλειτουργικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, εάν το κύτταρο είναι ήδη καρκινικό, η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων θα καταστήσει τα γονίδια του κυττάρου ευάλωτα σε πρόσθετες μεταλλάξεις.

Ως αποτέλεσμα, αυτά τα κύτταρα θα χρειάζονται όλο και περισσότερη ζάχαρη για να επιβιώσουν, επιστρέφοντας όλο και περισσότερο σε μεταβολισμό και ανάπτυξη που μοιάζει με ζύμη.

Δεδομένης αυτής της σχέσης μεταξύ της γλυκόζης, των μιτοχονδρίων και των καρκινικών κυττάρων, προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: Μπορεί μια δίαιτα περιορισμένη σε υδατάνθρακες, όπως η κετογονική δίαιτα, να βοηθήσει με τον καρκίνο λόγω του τρόπου με τον οποίο περιορίζει την πρόσληψη ζάχαρης;


Κετογονική Δίαιτα Και Καρκίνος – Ορισμένοι Περιορισμοί Από Μηχανιστική Άποψη

Περιορισμοί Από Μηχανιστική Άποψη

Θεωρητικά, αν τα περισσότερα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν από τη ζάχαρη, τότε ο περιορισμός των υδατανθράκων θα πρέπει να είναι αρκετός για να αποτρέψει τον καρκίνο και/ή να προκαλέσει απόπτωση των καρκινικών κυττάρων, σωστά;

Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τον καρκίνο που πρέπει να διερευνήσουμε πριν ανέβουμε στο άρμα με την επιγραφή «κετογονική δίαιτα και καρκίνος».

Η πρώτη επιφύλαξη είναι ότι δεν είναι όλοι οι καρκίνοι ίδιοι. Κάθε καρκίνος θα συσσωρεύσει διαφορετικές γενετικές μεταλλάξεις που θα υπαγορεύσουν τον τρόπο με τον οποίο επιβιώνει, αναπτύσσεται και εξαπλώνεται. Για παράδειγμα, ορισμένοι καρκίνοι μπορεί να είναι σε θέση να τροφοδοτούνται με άλλες ουσίες εκτός από τη γλυκόζη.

Μια πρόσφατη ερευνητική ανασκόπηση ανέφερε ότι:

Εκτός από τη γλυκόζη, η γλουταμίνη μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως σημαντικός ενεργειακός μεταβολίτης για ορισμένους καρκίνους. Η γλουταμίνη είναι συχνά παρούσα σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μέσα καλλιέργειας. Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των κυττάρων μπορούν να διατηρηθούν από την ενέργεια που παράγεται μέσω της φωσφορυλίωσης σε επίπεδο υποστρώματος στον κύκλο TCA χρησιμοποιώντας τη γλουταμίνη ως υπόστρωμα.

Με άλλα λόγια, ένα αμινοξύ που λαμβάνετε από τις πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές που συνήθως καταναλώνονται κατά την κετογονική δίαιτα. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

Δύο άλλες επιφυλάξεις που είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη είναι οι εξής:

  1. Η πρωτεΐνη μπορεί να μετατραπεί σε γλυκόζη και
  2. η κατανάλωση άλλων αμινοξέων όπως η λευκίνη μπορεί να διεγείρει την κυτταρική ανάπτυξη.

Όταν περιορίζουμε την κατανάλωση υδατανθράκων, το σώμα μας εξακολουθεί να χρειάζεται σάκχαρα για να λειτουργήσει (ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε κέτωση). Για να καλύψει τις ανάγκες του σε σάκχαρα, το σώμα θα τα δημιουργήσει από μη υδατανθρακικά υποστρώματα χρησιμοποιώντας τη γλυκονεογένεση.

Η γλυκονεογένεση είναι η μεταβολική διαδικασία με την οποία το συκώτι μετατρέπει τα γλυκονεογόνα αμινοξέα (από πρωτεΐνες) και τη γλυκερόλη (από αποθηκευμένο λίπος) σε ζάχαρη ως τρόπο τροφοδοσίας των κυττάρων που την χρειάζονται. Δυστυχώς, αυτή η γλυκόζη μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να μειώσει ορισμένες από τις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η κετογονική δίαιτα για τους καρκινοπαθείς.

Η κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί επίσης να διεγείρει μια μικρή πρωτεΐνη που υπάρχει στο σώμα και ονομάζεται mTOR (συντομογραφία του στόχου της ραπαμυκίνης στα θηλαστικά), η οποία βοηθά στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης, του πολλαπλασιασμού, της επιβίωσης και της πρωτεϊνοσύνθεσης (μεταξύ άλλων). Κάτι τόσο απλό όσο μια μεγάλη ζουμερή μπριζόλα θα κάνει το σώμα μας να ρυθμίσει (να διεγείρει την αύξηση της) mTORρ και όταν συμβαίνει αυτό, τα κύτταρα μπορεί να «ξεχάσουν» να κάνουν κάποια πολύ σημαντικά πράγματα (όπως ο έλεγχος και η πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου).

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις πληροφορίες, η κετογονική δίαιτα μπορεί να μην είναι η θεραπεία του καρκίνου που κάποιοι λάτρεις των χαμηλών υδατανθράκων την παρουσιάζουν ως τέτοια, αλλά εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή διατροφής από την οποία θα επωφελούνταν πολλοί καρκινοπαθείς σε συνδυασμό με τη θεραπεία του καρκίνου τους.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες δίαιτες για την πρόληψη της ανάπτυξης των περισσότερων καρκίνων – ειδικά εκείνων που συνδέονται με την παχυσαρκία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας και την προστασία των κυττάρων μας από τη βλάβη και τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε γενετική μετάλλαξη.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι υποθέσεις μας βασίζονται μόνο μηχανιστικά σε αυτό το σημείο. Για να αποκτήσουμε μια καλύτερη ιδέα για το πώς η κετογονική δίαιτα βοηθάει στον καρκίνο, πρέπει να εξετάσουμε μελέτες που εφάρμοσαν την Keto Diet σε καρκινοπαθείς.


Κετογονική Δίαιτα Και Καρκίνος – Μια Πιο Προσεκτική Ματιά Στην Έρευνα

Μια Πιο Προσεκτική Ματιά Στην Έρευνα

Η πρώτη μελέτη που εξέτασε το πώς σχετίζονται κετογονική δίαιτα και καρκίνος. δημοσιεύθηκε το 1995 στο Journal of the American College of Nutrition. Σε αυτήν, οι ερευνητές στρατολόγησαν δύο νεαρές γυναίκες ασθενείς στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Cleveland. Και οι δύο είχαν πολλαπλό γλοιοβλάστωμα (GBM), μια μορφή καρκίνου που ξεκινά από τον εγκέφαλο και εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο το σώμα.

Το GBM είναι ο πιο επιθετικός καρκίνος του εγκεφάλου και αντιμετωπίζεται δύσκολα με τη συμβατική θεραπεία της ακτινοβολίας και της χημειοθεραπείας. Η διάμεση επιβίωση των ατόμων με GMB με εντατική, συνήθη θεραπεία είναι κατά μέσο όρο 15 μήνες. Και οι δύο ασθενείς σε αυτή τη μελέτη περίπτωσης είχαν επίσης όγκους εγκεφάλου σε προχωρημένο στάδιο που ονομάζονται «αστροκυττώματα» και δεν ανταποκρίνονταν στις συμβατικές θεραπείες.

Ως παρέμβαση, οι ερευνητές ζήτησαν από τους ασθενείς να ακολουθήσουν μια κετογονική δίαιτα για οκτώ εβδομάδες που αποτελούνταν κατά 60% από τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCT). Τα MCTs είναι ένας τύπος κορεσμένου λίπους που χωνεύεται γρήγορα και μετατρέπεται σε κετόνες στο ήπαρ.

Και στους δύο ασθενείς, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώθηκαν σε χαμηλά/κανονικά επίπεδα και οι κετόνες αυξήθηκαν κατά 20 έως 30 φορές μέσα σε επτά ημέρες από την έναρξη της κετογονικής δίαιτας. Τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις έδειξαν ότι υπήρξε μείωση κατά 21,8% της πρόσληψης γλυκόζης στα σημεία των όγκων και στα δύο άτομα. Η χαμηλότερη πρόσληψη γλυκόζης αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι ο όγκος συρρικνώνεται σε μέγεθος.

Η μία ασθενής παρουσίασε σημαντική βελτίωση της κλινικής υγείας και της συνολικής διάθεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Στη συνέχεια συνέχισε την κετογονική δίαιτα για ένα ακόμη έτος και η ασθένειά της δεν προχώρησε καθόλου.

Λόγω αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα:

Αν και η διατροφή αυτή δεν αντικαθιστά τις συμβατικές αντινεοπλασματικές θεραπείες, τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα υποδηλώνουν μια δυνατότητα κλινικής εφαρμογής που χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Μια μελέτη περίπτωσης του 2010 που δημοσιεύθηκε στο Nutrition & Metabolism δείχνει επίσης ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα με καρκίνο. Για την αξιολόγησή τους, οι ερευνητές επέλεξαν μια 65χρονη γυναίκα με GBM.

Η συγκεκριμένη ασθενής είχε έναν όγκο στο δεξί ημισφαίριο που οδηγούσε σε χρόνιους πονοκεφάλους, συχνή κόπωση και αυξανόμενη απώλεια μνήμης. Οι γιατροί αφαίρεσαν μέρος του όγκου μέσω μιας ατελούς χειρουργικής εκτομής, αλλά τα συμπτώματά της παρέμεναν.

Για να ελέγξει τον όγκο της, η ασθενής ακολούθησε κετογονική διατροφή για δύο μήνες. Η διατροφική της προσέγγιση περιελάμβανε νηστεία με νερό, ακολουθούμενη από μια περιορισμένη δίαιτα με αναλογία λιπών προς υδατάνθρακες και πρωτεΐνες 4 προς 1. Συνολικά, η δίαιτα αυτή περιείχε συνολικά 600 θερμίδες την ημέρα.

Συμπλήρωσε τη δίαιτα με μέταλλα και βιταμίνες για να αποφύγει τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών. Η ασθενής συμμετείχε επίσης σε συμβατικές θεραπείες για τη θεραπεία του όγκου, αλλά σταμάτησε να παίρνει τα στεροειδή φάρμακά της.

Μετά από δύο μήνες, η ασθενής δεν είχε ανιχνεύσιμο ιστό όγκου στον εγκέφαλο. Μια ανάλυση αίματος αποκάλυψε ότι είχε χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξημένα επίπεδα κετονών στα ούρα. Είχε επίσης χάσει το 20% του σωματικού της βάρους, το οποίο ήταν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση.

Η ασθενής δεν παρουσίασε καμία αξιοσημείωτη παρενέργεια λόγω της κετογονικής δίαιτας. Μετά την αναστολή της διατροφής και της θεραπείας της για δέκα εβδομάδες, ο όγκος της επανεμφανίστηκε. Οι γιατροί ξεκίνησαν εκ νέου τη χημειοθεραπεία. Τελικά υπέκυψε στην ασθένειά της λιγότερο από δύο χρόνια μετά την αρχική διάγνωση.

Με αυτή τη μελέτη περίπτωσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με GBM σπάνια εμφανίζουν ταχεία υποχώρηση του όγκου μετά από χειρουργική εκτομή και συμβατική θεραπεία. Έτσι, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι «η ανταπόκριση του GBM σε αυτή την ασθενή μετά από τυπική θεραπεία και μόνο θα ήταν απίθανη, υποδηλώνοντας περαιτέρω τον ρόλο της στόχευσης του ενεργειακού μεταβολισμού ως μέρος της στρατηγικής διαχείρισης».

Στα συμπεράσματά τους ανέφεραν ότι η ευνοϊκή ανταπόκριση θα μπορούσε να αποδοθεί «εν μέρει» στην κετογονική δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι «απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της περιορισμένης κετογονικής δίαιτας, που χορηγείται μόνη της ή σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπεία, ως θεραπεία για τον GBM και πιθανώς για άλλους κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου».

Βασικά συμπεράσματα: Μελέτες περιπτώσεων σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο δείχνουν ότι η κετογονική δίαιτα έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου όταν συνδυάζεται με συμβατικές θεραπείες.


Εμβαθύνοντας Περισσότερο Με Πιλοτικές Τυχαιοποιημένες Δοκιμές

Οι ερευνητές δεν έχουν διεξάγει επίσημες, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές ελέγχου που αφορούν τη σχέση κετογονική δίαιτα και καρκίνος. Οι επαγγελματίες της ιατρικής και οι επιστήμονες τις θεωρούν ως την πιο αυστηρή μέθοδο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μιας κλινικής παρέμβασης, είτε πρόκειται για ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, μια δίαιτα ή άλλη θεραπεία.

Ωστόσο, οι μελετητές έχουν διεξάγει κάποιες πιλοτικές δοκιμές σχετικά με το πώς η κετογονική δίαιτα επηρεάζει τον καρκίνο. Οι επιστήμονες τις ορίζουν ως εξής:

…διερευνητικές μελέτες περιορισμένου μεγέθους και εμβέλειας, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός φαρμάκου ή μιας συσκευής, αλλά δεν μπορούν να παράσχουν οριστική υποστήριξη για συγκεκριμένους μηχανιστικούς ή θεραπευτικούς ισχυρισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι οι πιλοτικές μελέτες είναι μικρότερης κλίμακας από μια τυπική κλινική δοκιμή, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν σημαντικά στοιχεία και να υποδεικνύουν ποιες θεραπείες πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω. Συνήθως, οι επιστήμονες διεξάγουν πιλοτικές μελέτες αφού οι μελέτες περιπτώσεων και οι μελέτες σε ζώα δώσουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα, πράγμα που έγινε ακριβώς όσον αφορά την Keto Diet και τον καρκίνο.

Πιλοτικές Τυχαιοποιημένες Δοκιμές

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν την πρώτη πιλοτική μελέτη σχετικά με τη σχέση μεταξύ της κετογονικής δίαιτας και του καρκίνου το 2011. Για τη μελέτη τους στρατολόγησαν 16 ασθενείς (12 γυναίκες και 4 άνδρες) με διάφορους καρκίνους σε προχωρημένο στάδιο. Είχαν μέση ηλικία 50,4 ετών (30-65 ετών). Όλοι τους είχαν μεταστατικούς όγκους, που σημαίνει ότι αναπτύχθηκαν και εξαπλώθηκαν σε όλο το σώμα.

Οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στους ασθενείς να ακολουθήσουν για 3 μήνες μια κετογονική δίαιτα που περιελάμβανε λιγότερα από 70 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα.

Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πίνουν καθημερινά ένα ρόφημα πρωτεΐνης/λίπους μαζί με μια διατροφή πλούσια σε τροφές όπως ηλιόσποροι, λιναρόσπορος, ψάρια κρύου νερού, λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιολογικό κόκκινο κρέας. Συνήθως, οι διαιτολόγοι θεωρούν αυτά τα τρόφιμα ως υγιεινά, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Κάθε γεύμα δεν περιείχε περισσότερους από 20 γραμμάρια υδατανθράκων. Οι ερευνητές παρακολούθησαν βασικές παραμέτρους του αίματος, όπως η γλυκόζη, και μετρήσεις της ποιότητας ζωής στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια κάθε δύο εβδομάδες μέχρι τη λήξη της έρευνας τρεις μήνες αργότερα.

Από τους 16 ασθενείς, οι πέντε παρέμειναν στην keto για όλη τη διάρκεια της μελέτης. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που σταμάτησαν το έκαναν για άσχετους λόγους, όπως έντονη εξέλιξη του καρκίνου που δεν σχετιζόταν με την κετογονική δίαιτα ή θάνατο. Τρεις ασθενείς δυσκολεύτηκαν να συμμορφωθούν με τη δίαιτα και σταμάτησαν.

Οι όγκοι δεν εξελίχθηκαν καθόλου στους πέντε ασθενείς που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την κετογονική δοκιμή. Αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα δεδομένου του προχωρημένου σταδίου του καρκίνου τους. Επιπλέον, ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς παρουσίασαν ευνοϊκές αλλαγές στη γλυκόζη, στην αναλογία HDL:LDL, στα τριγλυκερίδια και στα υγιή επίπεδα απώλειας βάρους. Τα ευρήματα αυτά στηρίζουν περαιτέρω τον ευεργετικό ρόλο που μπορεί να έχει μια Keto διατροφή στον καρκίνο.

Δύο ασθενείς είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα CRP, ενός βασικού δείκτη φλεγμονής, ενώ οι άλλοι τρεις είχαν σχετικά μικρή μεταβολή. Αυτό δείχνει ότι ορισμένοι ασθενείς που ολοκληρώνουν τη δίαιτα μπορεί να έχουν πιο ευνοϊκές αντιδράσεις από ό,τι άλλοι ασθενείς μπορεί να έχουν σε σχέση με ορισμένες παραμέτρους.

Πολλοί συμμετέχοντες παρουσίασαν επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και των συμπτωμάτων, όπως ο πόνος και η κόπωση, καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής. Ωστόσο, οι επιστήμονες το απέδωσαν αυτό κυρίως στο προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Λόγω των ευρημάτων τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αυτά τα πιλοτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η KD (Ketogenic Diet) είναι κατάλληλη ακόμη και για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο». Σημείωσαν επίσης ότι η κετογονική δίαιτα «δεν έχει σοβαρές παρενέργειες και μπορεί να βελτιώσει πτυχές της ποιότητας ζωής και των παραμέτρων του αίματος σε ορισμένους ασθενείς με προχωρημένους μεταστατικούς όγκους».

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ωστόσο, ότι η κετογονική δίαιτα είχε μεταβλητή ανταπόκριση. Ορισμένοι ασθενείς ήταν σε θέση να τη συμμορφωθούν καλύτερα από ό,τι οι υπόλοιποι. Επιπλέον, από εκείνους που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή, ορισμένοι παρουσίασαν αλλαγές που ήταν πιο ευνοϊκές σε ορισμένες παραμέτρους, όπως η CRP. Αυτό υποδηλώνει ότι η κετογονική δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Μια άλλη μελέτη από το 2014 δείχνει ότι η κετογονική δίαιτα είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική θεραπεία για τη διαχείριση επιθετικών καρκίνων, όταν χρησιμοποιείται με συμβατικές θεραπείες. Για την αναδρομική τους μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 53 ασθενείς με γλοίωμα, έναν όγκο που ξεκινά από τα γλοιακά κύτταρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι ασθενείς αυτοί υποβλήθηκαν σε χημειοακτινοθεραπεία και άλλες συνήθεις θεραπείες από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2013. Έξι από αυτούς τους ασθενείς ακολουθούσαν επίσης Keto δίαιτα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τα άτομα με την κετογονική δίαιτα δέχτηκαν την διατροφή και δεν παρουσίασαν καμία τοξικότητα – ένα από αυτά εμφάνισε ήπια κόπωση. Κατά την παρακολούθηση των 14 μηνών, τέσσερις από αυτούς τους έξι ασθενείς ήταν ζωντανοί. Η μέση γλυκόζη αίματος των ασθενών που έτρωγαν την τυπική δίαιτα ήταν 122 mg/dl (οι επιστήμονες ορίζουν ως διαβήτη τη γλυκόζη αίματος μεγαλύτερη από 125 mg/dl).

Αντίθετα, οι ασθενείς που ακολουθούσαν την κέτο δίαιτα είχαν μέσο όρο γλυκόζης αίματος 84 mg/dl. Αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συνδέονται με πιο συγκρατημένη ανάπτυξη των όγκων και καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων του καρκίνου.

Επίπεδα Γλυκόζης Στο Αίμα Καρκινοπαθών Μετά Από 14 Μήνες

Λόγω αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές δήλωσαν:

Βάσει αυτής της αναδρομικής μελέτης, η KD φαίνεται ασφαλής και καλά ανεκτή κατά τη διάρκεια της συνήθους θεραπείας του γλοιοβλαστώματος.

Σημείωσαν επίσης ότι η κετογονική δίαιτα μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα ακόμη και όταν χρησιμοποιείται με στεροειδή όπως η δεξαμεθαζόνη που αντιμετωπίζουν τη διόγκωση του όγκου.

Συχνά, μια αρνητική παρενέργεια των στεροειδών είναι το υψηλότερο σάκχαρο στο αίμα. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης: «Απαιτούνται δοκιμές μεγαλύτερου εύρους για την επιβεβαίωση αυτής της σχέσης».

Βασικά συμπεράσματα: Οι πιλοτικές δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο δείχνουν ότι κετογονική δίαιτα και καρκίνος βελτιώνουν τα αποτελέσματα σε ορισμένους ασθενείς όταν συνδυ΄άζονται με τις συνήθεις θεραπείες. Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για την περαιτέρω αξιολόγηση της αξίας του περιορισμού των υδατανθράκων στη θεραπεία των συμπτωμάτων του καρκίνου.


Θέτοντας Την Έρευνα Σε Ένα Πλαίσιο

Θέτοντας Την Έρευνα Σε Ένα Πλαίσιο

Τι λέει η διαθέσιμη βιβλιογραφία στο σύνολό της για τον περιορισμό των υδατανθράκων και τον καρκίνο; Μια μετα-ανάλυση από τους Schwartz et al. εξέτασε τη βιβλιογραφία σχετικά με 32 ασθενείς με γλοίωμα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία χρησιμοποιώντας την κετογονική δίαιτα ως εναλλακτική ή συμπληρωματική αγωγή.

Όλοι αυτοί οι ασθενείς είχαν μετρήσιμη νόσο αφού είχαν υποβληθεί σε συμβατικές θεραπείες. Το προσδόκιμο ζωής τους ήταν τουλάχιστον τρεις μήνες.

Έξι από αυτούς τους ασθενείς προέρχονταν από την παραπάνω μελέτη των Champ et. al. Πέντε ήταν από μελέτες περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των τριών από τις μελέτες των Nebeling et al. και Zucculo et al. που συζητήθηκαν προηγουμένως.

Δεκαεννέα από αυτούς τους ασθενείς προέρχονταν από μια τυχαιοποιημένη πιλοτική μελέτη που διεξήχθη στη Γερμανία από τους Rieger et al. και δύο από αυτούς ήταν μελέτες περίπτωσης που καταγράφηκαν από τους συντάκτες της μετα-ανάλυσης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κετογονική δίαιτα δεν απέδωσε σημαντικές παρενέργειες στους ασθενείς. Ωστόσο, σε ορισμένους συμμετέχοντες δεν άρεσε σε προσωπικό επίπεδο η δίαιτα και δυσκολεύτηκαν να την ακολουθήσουν. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η τακτική υποστήριξη από έναν διαιτολόγο ή μια κοινότητα διατροφής (όπως το Ruled.me) θα μπορούσε να βελτιώσει τη συμμετοχή.

Σημείωσαν επίσης ότι ορισμένοι ασθενείς ανταποκρίνονταν περισσότερο στην κετογονική δίαιτα από ό,τι άλλοι ασθενείς. Η καλύτερη απόκριση ήταν σε ένα 3χρονο κορίτσι που είχε πλήρη ύφεση πέντε χρόνια θεραπείας με κετογονική δίαιτα. Δύο άλλοι ασθενείς παρουσίασαν επίσης πλήρη ύφεση μετά τη δίαιτα και οι άλλοι δύο ασθενείς είχαν εξέλιξη της νόσου μετά τη διακοπή της κετογονικής δίαιτας. (Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι όλοι αυτοί οι ασθενείς χρησιμοποίησαν συμβατικές θεραπείες μαζί με τη δίαιτα κέτο).

Οι δύο ασθενείς που οι συγγραφείς της μετα-ανάλυσης αντιμετώπισαν με την κετογονική δίαιτα είχαν εξέλιξη της νόσου. Αυτό το απέδωσαν εν μέρει στην έλλειψη τακτικής επαφής που είχαν αυτοί οι ασθενείς με διαιτολόγο.

Στη μεγάλη πιλοτική μελέτη των Rieger et al. σημείωσαν ότι «αναφέρθηκε τάση αύξησης της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη σε ασθενείς με σταθερή κέτωση». Σημείωσαν ότι ένας διαιτολόγος δεν υποστήριζε τα υποκείμενα και ότι τα στεροειδή φάρμακα μπορεί να έχουν αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κετογονική δίαιτα «είναι ασφαλής και χωρίς σημαντικές παρενέργειες… η θεραπεία με Keto Diet μπορεί να είναι αποτελεσματική στον έλεγχο της εξέλιξης ορισμένων γλοιωμάτων». Τόνισαν τη σημασία της εκτεταμένης συνεργασίας με διαιτολόγο για την προσαρμογή της δίαιτας του ασθενούς ανάλογα με τις ανάγκες και τη μέτρηση των κετονών και της γλυκόζης.

Πρότειναν επίσης ότι μια κοινότητα φιλική προς την κετο-διατροφή (όπως το KetoGuru.gr) θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική βοήθεια για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς θα τηρήσουν τη δίαιτα. Επιπλέον, σχολίασαν την ανάγκη για πιο αυστηρή έρευνα, αναφέροντας ότι:

«Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό των παραγόντων που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της keto διατροφής, είτε ως μονοθεραπεία είτε ως συμπληρωματική ή συμπληρωματική θεραπεία ασθενών με γλοίωμα».


Επιστροφή Στη Βιοχημεία: Πώς Καταπολεμά Η Κετογονική Δίαιτα Τον Καρκίνο;

Επιστροφή Στη Βιοχημεία

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τη χρήση της κετογονικής δίαιτας στη θεραπεία του καρκίνου ως συμπληρωματική θεραπεία στις συμβατικές θεραπείες είναι πολλά υποσχόμενα. Ας ανακεφαλαιώσουμε πώς η επιστημονική θεωρία εξηγεί τα ευρήματα.

Τέσσερις κύριοι μηχανισμοί φαίνεται να ευθύνονται για την ικανότητα της ketogenic diet να καταπολεμά τον καρκίνο:

  1. Ενεργειακή Στέρηση. Από τη φύση της, η κετογονική δίαιτα είναι πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες (συνήθως 20 έως 50 γραμμάρια/ημέρα) και περιορίζει φυσικά την κατανάλωση θερμίδων. Αυτό περιορίζει την ποσότητα καυσίμου που λαμβάνουν τα καρκινικά κύτταρα, ακόμη και για αυτά που είναι σε θέση να ευδοκιμήσουν με πολλαπλά υποστρώματα. Επιπλέον, σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα φαίνεται να μην έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τις κετόνες που παράγονται όταν περιορίζεται η κατανάλωση υδατανθράκων. Έτσι, οι καρκινοπαθείς που είναι προσαρμοσμένοι (Keto Adapted) στην κετογονική δίαιτα, θα είναι πιθανότατα οι πιο αποτελεσματικοί στο να λιμοκτονούν τα καρκινικά κύτταρα.
  2. Καταστολή Των Αυξητικών Παραγόντων. Η κετογονική δίαιτα καταστέλλει τον αυξητικό παράγοντα που μοιάζει με την ινσουλίνη (IGF-1). Αυτό το μόριο σχετίζεται με το σχηματισμό και την εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων. Είναι «ρυθμισμένο» όταν τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες, καθιστώντας πιο πιθανό να προκαλέσει την ανάπτυξη του καρκίνου. Επειδή η κετογονική δίαιτα είναι πολύ χαμηλότερη σε υδατάνθρακες, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι αυτό καταστέλλει την παραγωγή του IGF-1. Αυτό τελικά επιβραδύνει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.
  3. Αυξημένη Αποτελεσματικότητα Των Μιτοχονδρίων. Η καύση λίπους και κετονών για ενέργεια είναι τόσο αποτελεσματική που η διαδικασία βοηθά στην ενίσχυση της μιτοχονδριακής λειτουργίας και στη μείωση της παραγωγής ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και κυτταρική βλάβη. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία από το να προκαλεί και να τροφοδοτεί την ανάπτυξη του καρκίνου.
  4. Επαγωγή Της Απόπτωσης. Μελέτες δείχνουν ότι ο διατροφικός ενεργειακός περιορισμός ενισχύει τη φωσφορυλίωση της κινάσης της μονοφωσφορικής αδενοσίνης (AMPK), η οποία έχει βρεθεί ότι επάγει την απόπτωση στα εξαρτώμενα από τη γλυκόλυση εγκεφαλικά κύτταρα και προστατεύει τα φυσιολογικά εγκεφαλικά κύτταρα από το θάνατο. Ένας τρόπος για τον φυσικό περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας είναι με τη δίαιτα Keto, επειδή οι περισσότεροι που ακολουθούν αυτή τη διατροφή καταναλώνουν αυθόρμητα λιγότερες θερμίδες από ό,τι όταν βρίσκονται σε δίαιτα με υψηλότερους υδατάνθρακες. Συνολικά, αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την κετογονική δίαιτα και τον καρκίνο έχουν δείξει ότι η keto διατροφή είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου (γλοιοβλαστώματα και γλοιώματα).

Παρά το πόσο αποτελεσματική φαίνεται να είναι η δίαιτα κέτο για τον καρκίνο, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό ισχύει μόνο για ορισμένους τύπους καρκίνου. Τα γλοιώματα και τα γλοιοβλαστώματα, για παράδειγμα, τείνουν να έχουν δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια και να βασίζονται στα σάκχαρα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τύπο καρκίνου.

Θα είναι η Keto Diet εξίσου αποτελεσματική και για άλλους τύπους καρκίνου; Πρόσθετες μελέτες έχουν δείξει ότι οι κετογονικές δίαιτες μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων και βελτιώνουν την επιβίωση σε ζωικά μοντέλα καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη επίσης – αλλά η έρευνα δεν μας παρέχει μια σαφή απάντηση για τη θεραπεία αυτών των καρκίνων στους ανθρώπους.

Δυστυχώς, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη βρει αξιόπιστους τρόπους για να προσδιορίσει τη φύση των διαφόρων καρκίνων, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν η κετογονική διατροφή ενδείκνυται για συγκεκριμένους καρκινοπαθείς. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να γίνονται διατροφικές αλλαγές σε συνδυασμό με τις συνήθεις θεραπείες για τον καρκίνο. Η θεραπεία του καρκίνου μόνο με δίαιτα είναι επικίνδυνη και δεν συνιστάται σε αυτό το σημείο.

Αναμφισβήτητα, το καλύτερο σχέδιο θεραπείας του καρκίνου θα πρέπει να περιλαμβάνει προσαρμογές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή που βοηθούν τον ασθενή να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου και να βελτιώσει τη συνολική υγεία του μαζί με τις κατάλληλες παραδοσιακές θεραπείες του καρκίνου (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση κ.λπ.).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και ενδεχομένως να σταματήσετε την ανάπτυξη του, συνεχίστε να διαβάζετε το υπόλοιπο άρθρο.


Αλλαγές Στη Διατροφή Και Τον Τρόπο Ζωής Που Μπορούν Να Αποτρέψουν Την Ανάπτυξη Του Καρκίνου

Αλλαγές Στη Διατροφή Και Τον Τρόπο Ζωής

Παρακάτω, θα περιγράψουμε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Διαλειμματική Νηστεία

Η διαλειμματική (διαλειπούσα) νηστεία είναι μια κοινή πρακτική που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της απώλειας βάρους, αλλά γνωρίζατε ότι είναι αποτελεσματική και στην πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου;

Ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση νηστείας, τα φυσιολογικά μας κύτταρα απλά γυρίζουν έναν μεταβολικό διακόπτη, αυξάνοντας την παραγωγή κετονών και την καύση λίπους και μειώνοντας τη χρήση σακχάρων. Αντίθετα, τα περισσότερα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν αυτή την ικανότητα.

Ως αποτέλεσμα, αυτά τα κύτταρα θα αγωνιστούν να επιβιώσουν, επειδή το διαθέσιμο καύσιμο δεν είναι το αυτό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει ουσιαστικά σε λιμοκτονία αυτά τα καρκινικά κύτταρα (έστω και αργά, αφού η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι μια συνεχής κατάσταση νηστείας – αλλά, με την κατάσταση «always on» ενός καρκινικού κυττάρου, ακόμη και οι σύντομες, διαλείπουσες νηστείες, θα το επιβραδύνουν και θα το λιμοκτονήσουν).

Η έρευνα σχετικά με το πώς οι παρατεταμένες διαλειμματικές νηστείες επηρεάζουν τους καρκινοπαθείς υποστηρίζει επίσης τη βιοχημική μας ερμηνεία. Σε αρχικές μελέτες περιπτώσεων, καρκινοπαθείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία έμειναν εθελοντικά νηστικοί για 48 έως 140 ώρες (πολύ περισσότερο από τις διαλειμματικές νηστείες που συνήθως κάνουν οι χρήστες της δίαιτας Keto). Κάθε άτομο ανέφερε λιγότερες παρενέργειες και βελτιωμένη ποιότητα ζωής, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό νηστεύουν.

Αυτό υποδηλώνει ότι η νηστεία για 2 ημέρες έως μια εβδομάδα μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στον οργανισμό ενώ αυτός υφίσταται έντονες εξάρσεις τοξικότητας από τη θεραπεία του καρκίνου.

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι η νηστεία ήταν εξίσου αποτελεσματική με τους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες στην καθυστέρηση της εξέλιξης διαφόρων όγκων.

Αν και αυτή η έρευνα μπορεί να μην έχει άμεση εφαρμογή στη ζωή σας, υποδηλώνει ότι οι διάφορες παραλλαγές της διαλείπουσας νηστείας μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του σώματός σας σε περιόδους τοξικού στρες, είτε πρόκειται για τη διάρκεια της χημειοθεραπείας είτε μετά από ένα «cheat» γεύμα.

Περιορισμός Θερμίδων

Ο περιορισμός των θερμίδων, αν και πιο δύσκολος για κάποιους, έχει δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην πρόληψη και την ασιτία του καρκίνου για τους ίδιους λόγους με τη διαλειμματική νηστεία. Βασικά, ο περιορισμός των θερμίδων θα προκαλέσει τον καρκίνο να ξεμείνει από καύσιμα λόγω της συνεχούς ανάγκης του για γλυκόζη και της έλλειψης μεταβολικής ευελιξίας. Μόλις συμβεί αυτό, ο καρκίνος μπορεί να αρχίσει να λιμοκτονεί και να πεθάνει.

Επιπλέον, ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων θα επηρεάσει θετικά τα βασικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, θα μειώσει τη φλεγμονή και θα βελτιώσει τη συνολική υγεία των μιτοχονδρίων, τα οποία θα μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, θα αποτρέψουν τα υγιή κύτταρα από το να γίνουν καρκινικά και θα τα εμποδίσουν να αναπαραχθούν.

Μέχρι στιγμής η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι ο ενεργειακός περιορισμός μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη και την εξέλιξη πολυάριθμων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του εγκεφάλου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του πνεύμονα και του προστάτη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται από τον αυστηρό περιορισμό των θερμίδων (λιγότερες από 1.000 θερμίδες ημερησίως). Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε τον περιορισμό θερμίδων παράλληλα με τη θεραπεία του καρκίνου σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί πρώτα την ιατρική σας ομάδα για τον καρκίνο.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει βρεθεί ότι προσφέρει προστασία από τον καρκίνο με διάφορους τρόπους:

  • Ρύθμιση της γενετικής έκφρασης
  • Αύξηση της αυτοκαταστροφής των μεταλλαγμένων κυττάρων
  • Μείωση της εξάπλωσης της αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων
  • Πρόκληση διαφοροποίησης των κυττάρων
  • Μείωση της ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων από προϋπάρχοντα

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου. Έτσι, για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, πρέπει να βελτιστοποιήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D με την έκθεση στον ήλιο. Εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία για καρκίνο, θα χρειαστείτε ακόμη υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Για να μεγιστοποιήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D, είναι καλύτερο να βγαίνετε στον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να καίτε το δέρμα σας. Ιδανικά, θέλετε να έχετε το 40% ή περισσότερο του δέρματός σας εκτεθειμένο στον ήλιο για τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα νωρίς το απόγευμα. Εάν δεν μπορείτε να έχετε τόσο μεγάλη έκθεση στον ήλιο κάθε μέρα, τότε η συμπληρωματική χορήγηση περίπου 4.000 IU βιταμίνης D3 καθημερινά μπορεί να είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή σας.

Ωμέγα 3

Τα ωμέγα 3 έχουν διαπιστωμένα πολλές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το τι μπορούν να προσφέρουν αυτά τα λιπαρά οξέα:

  • Μείωση του φαινοτύπου της καχεξίας. Μια μελέτη έδειξε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τον βαθμό αδυναμίας και απώλειας βάρους που μπορεί να παρουσιάζουν οι ασθενείς με καρκίνο ως αποτέλεσμα της νόσου.
  • Βελτίωση της συνολικής μεταβολικής υγείας. Τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και φλεγμονής στο αίμα, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας τα γονίδια να μεταλλαχθούν και να δημιουργήσουν καρκινικά κύτταρα.

EGCG

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η πολυφαινόλη του πράσινου τσαγιού (EGCG) μπορεί να στοχεύσει στο μεταβολισμό της γλουταμίνης. Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε καρκίνος που είναι σε θέση να συντηρείται με γλουταμίνη μπορεί να ανασταλεί από την αποτροπή του μεταβολισμού της γλουταμίνης που προκαλεί η EGCG.

Η EGCG και άλλες στρατηγικές στόχευσης της γλουταμίνης θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με δίαιτες περιορισμού της ενέργειας. Αυτό θα μας παρείχε έναν μη τοξικό τρόπο στόχευσης τόσο του μεταβολισμού της γλυκόζης όσο και της γλουταμίνης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ικανότητα των ανθεκτικών καρκινικών κυττάρων να τροφοδοτούνται με καύσιμα.

Ύπνος

Ο ύπνος είναι ένας τριπλός παράγοντας. Πρώτον, πρέπει να κοιμάστε αρκετά. Δεύτερον, πρέπει να έχετε συνεχή ύπνο. Και τέλος, πρέπει να κοιμάστε μεταξύ συγκεκριμένων ωρών για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα του χρόνου ύπνου σας.

Οι έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο ύπνος μεταξύ των ωρών 10 μ.μ. και 6 π.μ. είναι βέλτιστος, καθώς ορισμένες ορμονικές διακυμάνσεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, και αν ασχολείστε με τις σωστές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, είστε σε θέση να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ορμόνες σας.

Για παράδειγμα, υπάρχει μια έξαρση της μελατονίνης που συμβαίνει μεταξύ μεσάνυχτα και 1 π.μ., η οποία στην πραγματικότητα μειώνει τα οιστρογόνα που παράγει το σώμα σας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αντίθετα, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το να κοιμάστε μετά τις 10 μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και ότι το να έχετε διαταραγμένα πρότυπα ύπνου μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Φροντίστε λοιπόν να δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο!

Ρύθμιση Του Στρες

Το άγχος προκαλεί σημαντικά προβλήματα μέσα στο σώμα μας. Καταθλίβει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, η πλήρης αποφυγή του στρες είναι επίσης ανθυγιεινή.

Ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσετε το στρες είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν παραμένει για πολύ καιρό. Αν σκέφτεστε εμμονικά κάτι που σας αγχώνει ή η ζωή σας προκαλεί συνεχώς μια αντίδραση στρες, τότε πρέπει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας.

Ορισμένες μέθοδοι ανακούφισης από το άγχος που μπορεί να λειτουργήσουν για εσάς είναι ένας μεσημεριανός περίπατος, μια πεζοπορία, ηλιοθεραπεία, ένα γρήγορο παιχνίδι παζλ, μια ανάσα φρέσκου αέρα, γιόγκα, διαλογισμός, θεραπεία κ.λπ. Ό,τι σας βοηθάει να μειώσετε το άγχος σας, προσθέστε το στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Άσκηση

Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και IGF-1, τα οποία αποθαρρύνουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. (Ακούγεται πολύ σαν την κετογονική δίαιτα, σωστά; Φανταστείτε τα οφέλη από το να κάνετε και τα δύο!)

Επίσης, η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση της κυκλοφορίας των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλο το σώμα σας – αυτά τα μικρά προστατευτικά κύτταρα μας που μας υπερασπίζονται από τα πάντα, από ένα μικρό κρυολόγημα μέχρι απειλητικά για τη ζωή προβλήματα όπως ο καρκίνος.

Ο συνδυασμός άσκησης και διαλειμματικής νηστείας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου και διεγείρει επίσης τις διαδικασίες επούλωσης σε όλο το σώμα σας. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα μπορούσε να κάνει μια κετογονική δίαιτα, η άσκηση και η διαλειμματική νηστεία στο θεραπευτικό σας ταξίδι.


Βάζοντας Τα Όλα Μαζί – Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Στον Καρκίνο

Η ικανότητά μας να θεραπεύουμε διάφορες μορφές καρκίνου βελτιώνεται σταθερά και πιθανότατα θα συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό. Ωστόσο, δεν θα υπάρξει καμία ξαφνική «θεραπεία για τον καρκίνο». Η ίδια η ασθένεια είναι πολύ διαφορετική και πολύπλοκη για να υπάρξει μια καθολική θεραπεία.

Η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για τον καρκίνο περιλαμβάνει την αντιμετώπισή του όσο το δυνατόν νωρίτερα με τις συνήθεις αντικαρκινικές θεραπείες και την τροποποίηση της διατροφής και του τρόπου ζωής.

Αν αναρωτιέστε για το πόσο εφικτό είναι να φτάσει κανείς στα επίπεδα κέτωσης που χρειάζονται, αλλά και πόσο δύσκολο ίσως είναι να διατηρήσει το αποτέλεσμα, έχω δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με τη συντήρηση μετά από κετογονική δίαιτα. Είμαι σίγουρος ότι θα σας ενδιαφέρει.

Ορισμένες επιστημονικά αποδεδειγμένες στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαζί με την καθιερωμένη θεραπεία του καρκίνου ή/και για να αποτρέψετε την ανάπτυξη του είναι οι εξής:

  1. Ακολουθώντας μια κετογονική δίαιτα.
  2. Χρήση διαλείπουσας νηστείας ή/και νηστείας πολλών ημερών.
  3. Εφαρμόζοντας μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων (όπως η δίαιτα κετο που στοχεύει στην απώλεια βάρους).
  4. Συμπληρώνοντας με βιταμίνη D3, ηλιακό φως, ωμέγα 3 και EGCG.
  5. Έχοντας επαρκείς ώρες ύπνου.
  6. Χρησιμοποιώντας στρατηγικές ανακούφισης από το στρες.
  7. Αυξάνοντας τα επίπεδα της δραστηριότητάς σας.

Στην πραγματικότητα, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα αν προσθέσετε και τις επτά από αυτές τις συστάσεις στο σχέδιο θεραπείας του καρκίνου σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας πριν εφαρμόσετε αυτές τις προτάσεις.


Πηγές:

  1. Disrupted sleep speeds up cancer — Medical News Today
  2. Benefits of Sunlight: A Bright Spot for Human Health — NCBI
  3. Links between metabolism and cancer — Genes & Development
  4. Vitamin D and Cancer Prevention — National Cancer Institute
  5. Fasting cycles retard growth of tumors and sensitize a range of cancer cell types to chemotherapy — NCBI
  6. Light at Night, Chronodisruptions, Melatonin Suppression, and Cancer Risk — dl.begellhouse.com
  7. Targeting metabolism with a ketogenic diet during the treatment of glioblastoma multiforme — NCBI
  8. Classifying the evolutionary and ecological features of neoplasms — NCBI
  9. Self-reported sleep duration, sleep quality, and breast cancer risk in a population-based case-control study — Medscape
  10. Fructose Induces Transketolase Flux to Promote Pancreatic Cancer Growth — Cancer Research
  11. Effects of a ketogenic diet on the quality of life in 16 patients with advanced cancer — NCBI
  12. Effects of a ketogenic diet on tumor metabolism and nutritional status in pediatric oncology patients: two case reports — JACN
  13. Ketogenic diets as an adjuvant cancer therapy: History and potential mechanism — NCBI
  14. Body fatness as a cause of cancer: epidemiologic clues to biologic mechanisms — Society for Endocrinology
  15. Is there a role for carbohydrate restriction in the treatment and prevention of cancer? — NCBI
  16. Glutamine and cancer: cell biology, physiology, and clinical opportunities — The Journal of Clinical Investigation
  17. The Development and Causes of Cancer — NCBI Bookshelf
  18. The hallmarks of cancer — NCBI
  19. Metabolic management of glioblastoma multiforme using standard therapy together with a restricted ketogenic diet — NCBI
  20. Natural Selection in Cancer Biology: From Molecular Snowflakes to Trait Hallmarks — NCBI
  21. Energy Deregulation: Licensing Tumors to Grow — Science
  22. mTOR Complex1–S6K1 signaling: at the crossroads of obesity, diabetes and cancer — Elsevier
  23. Cancer as a metabolic disease — Nutrition & Metabolism
  24. Phenotypes and genetic markers of cancer cachexia — era
  25. Night Work and Risk of Breast Cancer — Epidemiology
  26. Chemicals in Meat Cooked at High Temperatures and Cancer Risk — National Cancer Institute
  27. Cancer Deaths Continue to Decline — Science-Based Medicine
  28. Ketones and lactate “fuel” tumor growth and metastasis — Cell Cycle
  29. Pilot trials in clinical research: of what value are they? — NCBI
  30. The Warburg Effect: How Does it Benefit Cancer Cells? — NCBI
  31. Fasting and cancer treatment in humans: A case series report — NCBI
  32. Obesity and Cancer — National Cancer Institute
  33. Ketogenic diet does not “beat chemo for almost all cancers” — Science-Based Medicine
  34. Treatment of glioma patients with ketogenic diets — NCBI
  35. Effect of Low-Intensity Aerobic Exercise on Insulin-Like Growth Factor-I and Insulin-Like Growth Factor-Binding Proteins — Hindawi

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top